Το σύστημα ISO 27001 προορίζεται για την προστασία όχι μόνο των προσωπικών δεδομένων αλλά και όλων των δεδομένων της επιχείρησης. Επιπλέον, το σύστημα προστατεύει κάθε είδους πληροφορίες σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πληροφοριών και των εγγράφων. Το σημαντικό σημείο εδώ είναι η πίστη και η ιδιοκτησία της ανώτερης διοίκησης, καθώς και η συμμετοχή όλων των εργαζομένων.
Στο σύστημα ISO 27001, οι αξιολογήσεις κινδύνου είναι κεντρικής σημασίας. Οι εργασίες αξιολόγησης κινδύνου περιλαμβάνουν μια σειρά δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση, πρόληψη, διαχείριση και μείωση των κινδύνων. Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να είναι βελτιστοποιημένες σύμφωνα με το περιβάλλον κινδύνου και τους στόχους των επιχειρήσεων. Για να παραμείνουν οι αξιολογήσεις κινδύνου αποτελεσματικές, απαιτείται η συνεχής βελτίωση των διαδικασιών.
Καθορίζει τις απαιτήσεις για την ενσωμάτωση των στοιχείων των Καλών Παραγωγικών Πρακτικών (GMP) και της Ανάλυσης Κινδύνου και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) με ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων. Αυτό το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο ασφάλειας τροφίμων χρησιμοποιείται από όλους τους οργανισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, από τη γεωργία μέχρι την υπηρεσία τροφίμων, την παραγωγή, τη μεταφορά και αποθήκευση, καθώς και την συσκευασία για λιανική πώληση, και εξαπλώνεται παγκοσμίως.
Το ISO 22000:2005 Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων έχει αναπτυχθεί ως πρότυπο που πρέπει να εφαρμόζεται στο παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων, καθορίζοντας τη διαχείριση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ανάλυση κινδύνου και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου για την ασφαλή και υγιή παραγωγή τροφίμων σε οργανισμούς που παράγουν προϊόντα/υπηρεσίες στον τομέα των τροφίμων. Το ISO 22000:2005 είναι ένα νέο πρότυπο που έχει ρυθμιστεί με σκοπό την εξασφάλιση της ασφαλούς προμήθειας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πολλοί από τους ελέγχους και τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται από οργανισμούς δοκιμών, οι οποίοι πρέπει να διεξάγονται κάθε χρόνο, έχουν μεγάλη σημασία. Οι μηχανικοί, οι υψηλοί τεχνικοί, οι τεχνικοί ή απλά οι ειδικοί που εργάζονται σε αυτούς τους οργανισμούς έχουν αποκτήσει εμπειρία και εκπαίδευση στον τομέα τους και εργάζονται για να προσθέσουν αξία στις διαδικασίες παραγωγής των επιχειρήσεων και να βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις να είναι επιτυχείς στις παγκόσμιες αγορές, από τις επιθεωρήσεις και την εποπτεία μέχρι τις μετρήσεις, τις δοκιμές, τις αναλύσεις και τις αξιολογήσεις, και μερικοί από αυτούς ασχολούνται ακόμη και με τον ποιοτικό έλεγχο και τις διαδικασίες πιστοποίησης.
Στα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τους χώρους εργασίας χρησιμοποιούνται πολλές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Χρησιμοποιούνται πολλές μηχανές και εξοπλισμός, είτε με κινητήρα είτε χωρίς. Χρησιμοποιούνται επίσης υφάσματα σε μια εξαιρετικά ευρεία γκάμα για ρούχα, έπιπλα ή αξεσουάρ. Στην καθημερινή ζωή καταναλώνονται ποικιλία τροφίμων για διατροφή.